Spring naar inhoud

Sansan, Rotterdam [食为天酒家]

21 maart 2012

Sansan (食为天, ‘Eten is de Hemel’) is een nieuw Sichuan-restaurant in Rotterdam met een fris en stijlvol modern Chinees interieur, een kleine maar verrassend goede kaart en een enorme potentie. SanSan, gelegen vlakbij Rotterdam Blaak, richt zich volledig op de authentieke keuken van Sichuan.

Dat is een enorm goede keus van eigenaar en chefkok Zhang Hu, ook bekend van zijn restaurant Alexander in Leiden. In Nederland zijn er al genoeg Kantonese restaurants, en ook meer dan voldoende restaurants die de wegen van de Aziatische fusion ingeslagen zijn, waardoor de gerechten weinig meer met de echte Chinese keuken te maken hebben. Sansan houdt het simpel: alleen gerechten uit Sichuan staan op het menu. En dat die authentiek en bovendien verschrikkelijk lekker zijn, komt in belangrijke mate door Sichuanchef Li Gaobing, die niet lang geleden nog werkte in restaurant Longting in Den Haag.

Op een dinsdagavond is het hier verrassend druk, vooral met groepjes Chinezen. Het nieuws dat je hier echt zeer goed kunt eten, heeft zich kennelijk snel verspreid. De bediening is vlot en vriendelijk en de kersvers aangetreden koks staan in de open keuken te stralen. Er zijn nog een paar kleine dingetjes die afgerond moeten worden (zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een speciale pot voor gepekelde groente), maar verder is Sansan helemaal klaar voor de officiele opening volgende maand.

Wat moet je hier bestellen?
Neem een van de heerlijke voorafjes zoals de klassieker Bang Bang chicken(’sesame chicken’ 棒棒鸡), duizendjarige eieren (‘garlic egg’ 蒜泥松花蛋) of gesneden beenham in vijfkruidensaus (‘pork and soja’ 五香肘花). Wat zullen we zeggen – we zijn weer terug in China en ieder gerecht is verrukkelijk. Als ‘hoofd’ kan je werkelijk alles bestellen, maar de Chilli Boiled Fish (水煮鱼) is een favoriet op de tafels om ons heen: een gigantische soepterrine met vis in bouillon, rood van de chilipepers. Wat ook leuk is dat er aardappelsliertjes op het menu staan (‘hot and sour potatoes’ 酸辣土豆丝)。Ook voor mensen die niet van scherp eten houden is er trouwens genoeg op de kaart. Wij vinden het onmogelijk te kiezen en nemen gewoon alle Sichuanklassiekers, want als we vaak genoeg terugkomen kunnen we alles een keer proberen 😉

Hoe is het met de prijzen?
De prijzen zijn heel goed voor zulke kwaliteit, er is veel keus en er behalve alle klassiekers zijn er ook leuke kleine gerechtjes zoals edamame, dumplings, aardappelsprietjes of duizendjarig ei vanaf 4- 5 euro. Bij alle gerechten kan je kiezen tussen ‘mild’ (微辣), ‘medium’ (中辣) en verzengend (劲辣).
Wij kunnen niet wachten om hier weer naar toe te gaan!

Website, adres, foto’s en menu::

Sansan, Rotterdam 食为天酒家

3 reacties leave one →
 1. Peter permalink
  31 maart 2012 21:50

  We hebben hier vandaag voor het eerst gegeten en het is een absolute aanrader. De bediening is vriendelijk en correct en de inrichting was een aangename verrassing. Wel met een Chinese “toets” maar niet zo overdreven als wat je vaak ziet bij Chinese restaurants. Ik vond het smaakvol gedaan.

  Het belangrijkste is natuurlijk het eten en dat was gewoon voortreffelijk. Als voorgerecht hadden we de “hot and sour jellyfish”en de “ocean treasures soup” Het was de eerste keer in mijn leven dat ik kwal gegeten heb en het was super lekker. Mijn tafelgenote moest zich even over haar bedenkingen heen zetten, maar was meteen verkocht toen ze het uit probeerde. Als hoofdgerecht hadden we de “water boiled fish” en ook dat is een absolute aanrader. Het ziet er spectaculair uit, er wordt een enorme soepterrine op tafel gezet met een vloeistof erin die een alarmerend diepe rode kleur heeft, waar heel veel stukjes rode peper in drijven maar de schijn bedriegt een beetje. De vis was zijdezacht, de bleekselderij, komkommer en lenteui zorgde voor een mooi contrast en het was pittig maar niet te. Aangenaam is denk ik de beste omschrijving en twee uur later voel ik nog steeds een lichte tinteling in mijn maag 🙂 .

  Reserveren kan via de website en dat lijkt me een verstandig idee. Het was vol en er waren verschillende groepjes mensen die moesten wachten tot er een tafeltje vrij kwam.

  Ik kom hier zeker terug!

  Peter

 2. verhoek permalink
  27 mei 2013 15:22

  Op zaterdag 25/5 gereserveerd voor 8 personen om 19.30 uur, aan een ronde tafel.
  Wij zijn ervaren chinees eters, dus wij hadden graag een tafel waar de gerechten via een draaiplateau bij iedereen langs konden komen.
  Uiteraard op tijd aanwezig.
  Helaas was er geen tafel beschikbaar ?
  Oke kan gebeuren dan wachten wij wel even.
  We werden geplaatst in een hoekje met 6 zitplaatsen.
  drankje erbij (op eigen rekening)
  Al met al ruim 1 uur zitten / staan te wachten. (zonder enig uitleg of zo) en niets verder te drinken.
  Het eten was grandioos ( alleen jammer dat de bediening tijdens het uitserveren toch even zijn telefoon moest opnemen en dingen regelen.)

  Voor een dessert moesten we iemand roepen, anders hadden wij er nu nog gezeten en eigenlijk ging dat niet erg van harte.
  Het leek wel of ze ons weg wilden hebben.
  Voor het eten zou ik graag terug komen want dat was heel goed, maar ik twijfel door de rest van de ervaring

  Ik geef voor het eten een 10.
  Voor de klantvriendelijkheid een 2.
  en voor de bediening een 3.

Trackbacks

 1. Recensie van ‘The Eating Library’ | sānsān

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s